شهر انارک، یکی از زیباترین و دیدنیترین شهرهای تاریخی ایران در ۷۵ کیلومتری اصفهان بوده که آثار تاریخی بسیاری را در دل خود جای داده است.به گزارش پایگاه خبری صدای نایین، شهر انارک، یکی از زیباترین و دیدنیترین شهرهای تاریخی ایران در ۷۵ کیلومتری اصفهان بوده که آثار تاریخی بسیاری را در دل خود جای داده است.
بسیاری از افرادی که به بازدید از شهرهای تاریخی با قدمت زیاد و مردمانی با فرهنگ و آداب و رسوم کهن علاقه داشته باشند، انارک را به عنوان مقصد سفر خود انتخاب کرده یا این که در سفر به اصفهان، به این شهر هم سری خواهند زد.
اگر شما هم دوست دارید با شهر انارک آشنایی بیشتری پیدا کرده و در سفر بعدی خود به اصفهان این شهر زیبا را به عنوان مقصد سفر انتخاب کنید، ادامه این مطلب از صدای نایین را به هیچ عنوان از دست ندهید، در ادامه این بخش قصد داریم تا شهر کویری و زیبای انارک یا انارسینه را به شما معرفی کنیم.
اولین نکته جالبی که درباره این شهر وجود دارد این است که همه بر سر قدیمی بودن این شهر توافق نظر دارند، اما داستانهای زیادی درباره این شهر وجود داشته که باعث میشوند هیچ کس به درستی نداند قدمت واقعی و دقیق این شهر به چه زمانی باز میگردد.
در شهر و اطراف آن، آثار باستانی متعددی پیدا شده است که نشان میدهد شهر انارک مربوط به دوران ساسانیان یا حتی پیش از آن میشود. اما باستان شناسان به طور دقیق مطمئن نیستند که این آثار باستانی مربوط به ساکنین یک شهر بوده یا این که طور دیگری سر از شهر درآوردهاند.
برخی دیگر از روایتها ادعا دارند که اولین خشتهای ساخت بناهای شهر انارک را فردی به نام محمد پهلوان در دوران شاه عباس صفوی بنا گذاشته است. طبق این روایت، محمد پهلوان با دستان خود اولین خانههای این شهر را ساخت و کمکم زندگی در این منطقه جریان یافت.
اما باز هم افرادی هستند که این روایتها را داستان و افسانهای بیش ندانسته و اعتقاد دارند که تاریخچه شهر انارک تنها به دوران قاجار بازمیگردد، به گفته این افراد، این شهر در دوران قاجار محل عبور و مرور تاجران بوده و کمکم با ساخت استراحتگاه و محلهایی برای تجارت، زندگی در آن شکل گرفته است. اما با این وجود باز هم بیشتر باستان شناسان و مورخان بر این باور هستند که تاریخچه شهر انارک به دورانی قدیمیتر از دوران قاجار بازمیگردد.
در گذشته نام شهر انارک، انار سینه بوده است، اما به مرور زمان نام آن به انارک یا انار کوچک تغییر پیدا کرد. علت نام گذاری شهر این است که در این منطقه درختان انار بسیاری وجود داشته و انارهای مرغوبی هم دارند.
اما نام دیگری که انارک را با آن میشناسند، تبعیدگاه سرخ است. این لقب در دوران پهلوی به انارک رسید، چرا که به دستور شاه، بسیاری از افراد سرشناس و زندانیان مختلف، به زندان انارک تبعید میشدند. به دلیل کویری بودن این منطقه هم نام آن تبعیدگاه سرخ شد.
امروزه برخی از افراد قدیمی که در این شهر زندگی میکردند، هنوز هم به آن انارسینه میگویند. اما در همه جاهای رسمی این شهر را با نام شهر انارک میشناسند.
انارک با این که شهر چندان بزرگی نیست، اما جاذبههای گردشگری بسیار زیادی داشته که بیشتر آنها جاذبههای گردشگری و بناهای تاریخی هستند. اگر قصد دارید تا برای سفر به شهر انارک رفته و برای چند روز در آن اقامت داشته باشید، بهتر است که با این جاذبههای دیدنی آشنایی پیدا کرده و یک برنامه سفر دقیق بچینید تا بتوانید از بیشتر این جاذبهها دیدن کنید.
در ادامه این بخش برخی از مهمترین جاذبههای دیدنی شهر انارک را برای شما نامبردهایم: دیوار حصار شهر، سه قلعه، بادگیرهای شهر، کاروانسرای تاریخی، حمام قدیمی، آتشگاه چهارطاق، کویر جن
کویر جن در اطراف این شهر قرار داشته و لقب مثلث برمودای ایران را به خود اختصاص داده است. در این کویر شنهای روان و باتلاقی بسیار خطرناکی وجود داشته که مسیر عبور را برای گردشگران بسیار سخت میکند.
توصیه میشود که افراد معمولی و کسانی که سررشتهای در گردشگری در کویر ندارند، به کویر جن سر نزنند. چرا که این کویر، همانطور که از نام آن پیداست، کویر خطرناک و مرموزی بوده و داستانهای زیادی درباره آن وجود دارد.
در گذشته در دور تا دور شهر انارک یک حصار مشاهده میشد که برای دیده بانی و محافظت از شهر بوده است. اما امروزه از این حصار که با نام دیوار باستانی انارک هم شناخته میشود اثری نمانده و تنها خرابههایی از آن را میتوان مشاهده کرد.
در سراسر شهر بادگیرهایی کار گذاشتهاند تا از میزان گرمای کویری شهر بکاهد. همین موضوع هم باعث شده است تا برخی از افراد، شهر انارک را شهری شبیه به یزد و معماری و شهرسازی آن بدانند.
معماری خانههای این شهر، شباهت زیادی به روستاهای کویری دیگر ایران و به ویژه نایین دارند. این بناها عمدتاً خشتی بوده و ارتفاع بسیار کمی دارند. سقف خانهها گنبدی شکل بوده، دربهای چوبی هستند و پنجرهها نیز به صورت مشبک ساخته شدهاند.
همچنین ناگفته نماند که سقف گنبدی آنها از چند لایه کاهگل پوشانده شده است. در کل میتوان گفت که مانند بسیاری از خانههای کویری کشور، خانههای شهر انارک هم بهگونهای هستند که از گرمای هوای کویری در داخل خانهها بکاهند.
تنها وجه شباهت انارک و نایین در معماری آن نبوده و زبان مردم انارک هم، گویشی شبیه به گویش مردم نایین است. تنها تفاوتی که در گویش این دو شهر مشاهده میشود، در طرز بیان برخی از آواهاست. اما با این وجود هم میتوان باز گفتار مردم انارک را از گفتار مردم نایین تشخیص داد.
در گذشته باغهای انار بسیاری در این شهر وجود داشت و شغل اصلی بیشتر مردم هم باغ داری بود، اما به دلیل تغییرات آب و هوایی و سایر تخریبهای صورت گرفته در بادگیرهای شهر، بسیاری از این باغها خشک شدند و مردم به ناچار رو به کار در معدنهای اطراف انارک آوردند.
در انارک مواد معدنی بسیار زیادی را میتوان پیدا کرد، برخی از معروفترین معادن این شهر شامل این موارد میشوند: معدن مس تالمسی، معدن سرب و روی نخلک، معدن سرب و روی چاه خربزه، معدن آهن خالو حیدر، معدن آهن بته علم، معادن منگنز و معدن مس باقرق
بنابراین میتوان گفت که امروزه بیشتر مردان انارک مشغول کار در معادن بوده و زنان هم در بخشهای مختلفی مانند باغ داری در باغهای باقی مانده یا خیاطی، آشپزی و پخت نان مشغول هستند. علاوه بر این موارد، مشاغل دیگری هم در این شهر وجود دارد، اما شغل محلی و سنتی مردم در این دسته از مشاغل قرار می گیرد.
بی شک زمانی که به یک شهر دیگر، به ویژه یک شهر تاریخی با قدمت زیاد مانند انارک سفر میکنید، به دنبال چشیدن طعم غذاهای خوش طعم و محلی این شهر هستید.
اما شاید اکنون برای شما این سؤال به میان آمده باشد که غذاهای محلی و سنتی شهر انارک شامل چه مواردی میشوند؟ در این شهر میتوان بیشتر غذاهای محلی مرسوم در شهرهای کویری کشور را مشاهده کرد که برخی از آنها شامل موارد زیر میشوند.
آش کشک، کاچی، آش ماش صحرایی، چهل مغز، بز قرمه، آش ارزن، انواع نان، آجیل پلو و کل جوش
غذاهایی که در این بخش معرفی شدند تنها چند نمونه از غذاهای لذیذ و خوشمزه انارک هستند. زمانی که به این شهر بروید، میتوانید در رستورانهای محلی منوی بسیار گستردهای را از غذاهای سنتی داشته باشید.
همچنین هر ساله در شهر انارک جشنوارههای غذای مختلفی هم برگزار میشود. این جشنوارهها بهترین فرصت برای چشیدن طعم غذاهای سنتی و خانگی هستند. چرا که خانمهای خانهدار غذاهای خود را برای فروش به این جشنوارهها میآورند.
در گذشته زنان شهر انارک قالیبافی میکردند و قالیهای انارک در لیست سوغات این شهر قرار داشتند. اما امروزه قالیبافی در این شهر رونق چندانی نداشته و به همین دلیل هم افراد نمیتوانند برای خود یا عزیزان خود از این شهر قالی تهیه کنند.
امروزه بیشتر سوغاتیهای شهر انارک در دسته سوغاتیهای خوردنی قرار میگیرند. برخی از این سوغاتیها شامل ترشیها، انواع نان، شیرینیهای محلی، ربهای مختلف و بسیاری موارد دیگر میشوند. متأسفانه صنایع دستی قابل توجه و متمایزی دیگر در بازارهای محلی شهر انارک پیدا نمیشود.
همان طور که در طول مطلب بارها به این موضوع اشاره کردیم، انارک یکی از شهرهای کویری ایران بوده و مسلماً آبوهوایی گرم و خشک دارد. وجود بادگیرها در گذشته به خنک شدن شهر کمک بسیاری میکرد، اما بسیاری از بادگیرها امروزه تخریب شدهاند.
بنابراین اگر ساکن شهرهای کویری دیگری نیستید و به گرمای طاقت فرسای کویر در تابستان عادت ندارید، بهتر است که به طور کلی فکر سفر به انارک در تابستان را از سر بیرون کنید. در زمستان هم شهرهای کویری به شدت سرد شده و برف زیادی که میبارد، باعث میشود که نتوانید از سفر خود لذت ببرید. بنابراین میتوان گفت که بهترین زمان سفر به انارک، در فصل بهار و پاییز است. در فصل بهار و پاییز آب و هوای انارک بسیار معتدل بوده و جشنوارههای مختلفی هم در این شهر برگزار میشود.
اگر به شهر انارک سفر کردهاید و قصد دارید تا در آن اقامت کنید، میتوانید به بومگردیها و اقامتگاههای محلی شهر بروید. بدیهی است که در این شهر هتلهای لوکس ۵ ستاره وجود ندارد. اما بومگردیهای بسیاری با حال و هوای سنتی و کویری وجود دارند که میتوانند بهتر از هر هتل ۵ ستارهای از شما پذیرایی کرده و برای شما خاطره سازی کنند.
همچنین برخی از افراد محلی همخانههای خود را در اختیار مسافران قرار میدهند. مسافرانی که به همراه خانواده سفر کرده یا جمعیت زیادی دارند میتوانند این خانههای محلی را اجاره کرده و تجربه اقامت در خانههای محلی انارک را هم کسب کنند.
در این مطلب از صدای نایین، سفر کوتاهی به یکی از زیباترین شهرهای کویری ایران در ۷۵ کیلومتری اصفهان داشتیم. شهر انارک یکی از شهرهای تاریخی و بسیار زیبای ایران بوده و برای افرادی که به دنبال سفری هیجانانگیز به دل کویر و آشنایی با آثار تاریخی ایران هستند، گزینهای بسیار مناسب است.
افراد میتوانند در سفر خود به شهر انارک یا نارسینه، از جاذبههای گردشگری مانند سه قلعه، دیوار باستانی و آتشگاه این شهر دیدن کنند. همچنین میتوانید در بومگردیهای انارک اقامت داشته یا این که تجربه اقامت در خانههای محلی کویری را هم کسب کنید، بهترین زمان بازدید از این شهر، در فصل بهار و پاییز است.
کد نوشته: ۱۳۸۲۰ - ۳۰ آبان ۱۴۰۳