13
چهارشنبه, نوامبر
چهارشنبه, ۲۳ آبان ۱۴۰۳

روستای چوپانان منظم ترین روستای خشتی جهان

روستای چوپانان منظم ترین روستای خشتی جهانروستای چوپانان واقع در استان اصفهان به دلیل بافت منحصر به فرد و منظمی که دارد به عنوان منظم ترین روستای خشتی جهان شناخته شده است.

در محدوده پناهگاه باغ وحش عباس آباد نایین اصفهان روستایی به نام چوپانان وجود دارد که به عنوان منظم‌ترین روستای خشتی دنیا معرفی شده است.
تقریباً سال ۱۲۸۰ شمسی شترداران اهالی انارک اقدام به حفر قنات در منطقه چوپانان می‌کنند چرا که در زمان‌های بسیار دور چاهی در این روستا وجود داشته که گله داران و چوپان‌ها و ساربان‌ها برای آب دادن به شتران و گوسفندان خود از آن چاه به خاطر داشتن آب فراوان استفاده می‌کرده اند و این فراوانی آب منجر شد تصمیم به کشاورزی نیز بگیرند و بدین گونه سنگ بنای روستای چوپانان در ۱۸۰ کیلومتری شرق نایین و ۹۰ کیلومتری شرق انارک گذاشته شد.

بافت منحصر به فرد روستای چوپانان
جالب است بدانید که از همان ابتدا بافت این روستا به طوری مهندسی شده است که هیچ گونه کوچه بن بستی در آن نخواهید دید و شما می‌توانید انتهای آبادی را در غرب یا شرق از هر کوچه ببینید و از نمای بالا مانند یک صفحه شطرنج تجلی می‌شود.

روستای چوپانان منظم ترین روستای خشتی جهان

این روستا به خاطر اینکه یک منطقه کویری است زمستان‌های بسیار سرد و تابستان‌های بسیار گرمی را تجربه می‌کند. باد و باران در فصل بهار و زمستان به قدری در این روستا شدید است که از طریق آن آب کشاورزی روستا تامین می‌شود.

زمانی که وارد این روستای منحصر به فرد میشوید نخلستان‌های حاضر در آن چشم‌های شما را به خود خیره می‌کند و البته وجود بوته‌هایی در این روستا منجر شده این منطقه شبیه به یک منطقه جنگلی باشد چراکه اخیراً اداره منابع طبیعی و جنگلبانی به سبب تثبیت شن‌های روان حوالی روستا اقدام به کاشت بوته‌های تاق کرده است.

وجود زمین‌های کشاورزی، طبیعت کویری، خدمات زیر ساختی و دامداری در حاشیه این روستا باعث می‌شود زیرساخت‌های گردشگری افزایش یافته و این روستا به عنوان مقصد گردشگری پر طرفدار شناخته شود.

جمعیت روستای چوپانان
تقریبا ۲۳۰۰ نفر در این روستا زندگی میکنند، این روستا از شمال به استان سمنان و ریگ جن و از جنوب استان یزد، از شرق به شهرستان خور و از غرب به انارک ختم می‌شود.

لهجه مردم روستای چوپانان
لهجه چوپونی عنوان لهجه مردم روستای چوپانان می‌باشد، بالای ۹۴ درصد از واژگان این لحظه با فارسی مشترک است.

در روستا‌های اطراف همچون مهرجان، گرمه، ایراج و رباط پشت بادام این لهجه وجود داشته و از لحاظ لحن و غنای واژگان شباهت زیادی به لهجه محلی شیراز دارد.

زادآوری مجدد پناهگاه حیات وحش عباس آباد چوپانان
زادآوری جدید در پناهگاه حیات وحش عباس آباد نشان دهنده پتانسیل بالای منطقه و همچنین اکوسیستم سالم و امنیت بیشتر آن است. شاید بتوان گفت از این پس عباس آباد یکی از بهترین زیستگاه‌های پلنگ ایرانی در کشور محسوب شود که در این اتفاق تلاش مسئولین و محیط بانان عباس آباد به وضوح قابل لمس می‌باشد و مهمتر از همه فرهنگ بالای مردم نیز نقش بسزایی در این امتیاز بزرگ دارد.

فعالیت اهالی روستای چوپانان

بخش عمده فعالیت‌های اهالی روستای چوپانان به دامداری و کشاورزی اختصاص دارد، از محصولات کشاورزی این روستا می‌توان به زردآلو، انار، سیفی کاری، گندم، سیر، یونجه و انار اشاره کرد. هندوانه‌های ابوجهل نیز از آن دسته گیاهان خودرو در این منطقه می‌باشد که بهترین درمان برای بیماری دیابت محسوب می‌شود.

روستای چوپانان منظم ترین روستای خشتی جهان

تجربه زندگی در خانه‌های محلی روستای چوپانان

باید بدانید که هتلی در روستای چوپانان نخواهید دید، از طرفی همین اتفاق باعث می‌شود که شما هیجان زندگی در خانه‌های محلی این روستا را تجربه کنید.

این خانه‌ها در یک محیط سنتی و فضای باز پذیرای گردشگران می‌باشد شما علاوه بر لذت بردن از معاشرت با افراد بومی روستا و تجربه زندگی در خانه‌های محلی می‌توانید از خوردن غذا‌های محلی این منطقه نیز بهره‌مند شوید یا حتی می‌توانید در دل کویر چادر بزنید و در فصل تابستان از تماشای آسمان درخشان لذت ببرید.

ناگفته نماند هیچ استراحتگاه و توقفگاهی در جاده منتها به چوپانان وجود ندارد و در اکثر مناطق آن دسترسی به تلفن همراه امکان پذیر نمی‌باشد.

مهمترین موارد در سفر به کویر چوپانان
پیش از اینکه راهی این روستای دلربا و فریبنده شوید حتماً از سالم بودن خودرو خود اطمینان حاصل کنید و حتماً مجهز به تجهیزات ایمنی باشید. طی چند روزی که در این روستا اقامت دارید برای گشت و گذار در مناطق مختلف آن حتماً آب و غذا، نقشه و قطب نما با خود به همراه داشته باشید و بهترین کار این است که از راهنمایی‌های افراد بومی این روستا استفاده کنید.

تابناک - کد خبر:۱۲۷۰۶۹۳ -۲۰ آبان ۱۴۰۳ - ۰۳:۳۰