25
چهارشنبه, دسامبر
چهارشنبه, ۰۵ دی ۱۴۰۳

آمار و ارقام هراس آور از وضع منابع آبی اصفهان

کارد بی آبی به استخوان نصف جهان رسید 
ذخیره سد زاینده رود، منبع اصلی تامین آب آشامیدنی اصفهان، اکنون به کمتر از ۱۳ درصد رسیده که بخشی از آن هم رسوب گل و لای و غیرقابل استفاده است.
به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، خشکسالی و کاهش شدید منابع آبی در استان اصفهان هر روز بحرانی‌تر می‌شود، بحرانی که نه تنها در بخش‌های صنعت و کشاورزی تاثیرگذار بوده بلکه حالا تامین آب آشامیدنی را هم به مخاطره انداخته است.

آب متر به متر از تاج سد زاینده رود فاصله گرفته و به کف آن نزدیک می‌شود و این یعنی اگر باران نبارد و مسئولان همچنان دست روی دست بگذارند تا چند هفته دیگر باید گفت: اصفهان آب ندارد.
دعوت مردم و صنایع به صرفه جویی نه مختص تابستان که حالا دعوتی هر روزه است آن هم فقط برای اینکه خالی شدن سد را چند روزی به تاخیر بیندازد شاید فرجی شود...
۸۷ درصد از سد زاینده رود خالی است
محمود چیتیان معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای اصفهان در گفتگو با خبرنگار ما گفت: در حاضر آب فقط به اندازه ۱۳ درصد از ظرفیت مخزن سد زاینده‌رود و معادل ۱۸۵ میلیون مترمکعب است.
او ادامه داد: ورودی آب به سد زاینده‌رود ۶ مترمکعب بر ثانیه است، ارتفاع آب سد هم‌اکنون ۲۰۱۹ متر از سطح تراز دریاست و اگر حدود ۳ متر دیگر از ارتفاع مخزن کاهش یابد، ناچار می‌شویم نیروگاه سد را از مدار تولید خارج کنیم.
معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای اصفهان خاطرنشان کرد: فعلا با توجه به خروجی ۱۷ متر مکعب آب از سد زاینده‌رود برای تامین آب آشامیدنی، نیروگاه برق‌آبی سد زاینده‌رود همچنان در مدار تولید قرار دارد...
خشکسالی بی سابقه در نیم قرن اخیر
منصور شیشه‌فروش مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان در گفتگو با خبرنگار ما گفت: شدت خشکسالی فعلی در ۵۰ سال اخیر بی‌سابقه بوده به طوری که ۸۰ درصد پهنه استان اصفهان درگیر خشکسالی بلندمدت است.
او ادامه داد: یکی دیگر از تنگنا‌هایی که امسال با آن روبه‌رو هستیم شروع دیرهنگام بارش‌های پاییزی است به این معنا که از نیمه دوم پاییز به بعد احتمال بارندگی‌ها وجود دارد و قبل از آن خشکی و تنش آبی در استان اصفهان به طور محسوسی ادامه می‌یابد.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان درباره وضع سد‌های استان گفت: ذخیره تمام سد‌های مخزنی استان اصفهان از جمله زاینده رود، خمیران و کوچری حدود ۵۳ درصد نسبت به متوسط بلند مدت کاهش یافته است.
با خنک شدن هوا آبرسانی سیار به برخی مناطق قطع شده است
مهرداد خورسندی مدیر روابط عمومی و آموزش همگانی شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار ما گفت: در فصل تابستان به دلیل بحران آب و خشکسالی شدید طرح آبرسانی سیار را آغاز کردیم، اما با پایان فصل گرما و خاموشی کولر‌های آبی آبرسانی سیار به کلانشهر‌ها و روستا‌های استان اصفهان قطع شده است.
او افزود: آبرسانی سیار تنها به روستا‌هایی اختصاص دارد که فاصله آن‌ها با خطوط آبرسانی زیاد است و تامین آب آن‌ها از طریق قنات و یا چشمه‌هایی بوده که در حال حاضر خشک شده است.
مدیر روابط عمومی و آموزش همگانی شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان ادامه داد: سال گذشته در طرحی به نام "صدسیصد" توانستیم در ۱۰۰ روز ۳۰۰ کیلومتر از شبکه آب رسانی را اصلاح و اجرا کنیم.
خورسندی ظرفیت تصفیه خانه بابا شیخ علی را ۱۱ هزار و ۵۰۰ لیتر در ثانیه اعلام کرد و گفت: آب مورد نیاز ۵۷ شهر و ۳۸۰ روستا از طریق تصفیه خانه باباشیخ علی تامین می‌شود؛ در حقیقت از شمال اصفهان در اردستان تا منطقه جرقویه و از باغ بهادران در غرب تا انارک در شرق اصفهان با این تصفیه خانه آبرسانی و آب بقیه روستا‌ها از طریق چاه تامین می‌شود...
مدیریت سخت گیرانه مصارف کشاورزی
او با اشاره به کاهش مصرف در بخش کشاورزی گفت: باید با اعتبارات دولتی تعدادی از چاه‌ها و مناطق کشاورزی از مردم خریداری شود. برداشت از چاه‌های غیرمجاز بدون کم و کاست متوقف شود. با عزم ملی در بالا دست کشاورزی متوقف و آب آزاد شود.
این کارشناس تاسیسات آبی ادامه داد: در بالادست حوزه و شهرستان‌های سامان و شهرکرد ویلاسازی‌هایی شده است که دولت باید آن‌ها را خریداری و مصرف آب را متوقف کند.
خشکسالی بی سابقه در استان اصفهان و چالش در تامین آب آشامیدنی تاکیدی دوباره بر اجرای طرح‌های انتقال آب به حوضه آبریز زاینده رود و احیای این رودخانه به عنوان اصلی‌ترین منبع آب مرکز کشور و این امر نیازمند اقدام سریع و جهادی دولت و مسئولان است؛ تجربه سال‌های گذشته تایید می‌کند با جلسه و نامه و درخواست مشکلی حل نمی‌شود بلکه بحران روز بروز تشدید می‌شود. صرفه جویی هم فقط تشنگی را به تاخیر می‌اندازد.
(۰۶:۵۵-۱۱ آبان ۱۴۰۰- ۷۹۴۴۷۱۹)